Mikä on kaupan rooli ruokahuollolle?
Yhä suurempi osa kuluttamastamme ruoasta tulee lautasillemme maamme rajojen ulkopuolelta. Mutta onko tämä lisääntyvä riippuvuus kaupasta hyvä vai huono asia ruokahuollolle? Ja auttaako yhä tiiviimmin ristiinkytkeytyvä maailmankauppajärjestelmä meitä varautumaan paikallisten ja alueellisen ruoantuotannon shokkeihin?
Tämä Environmental Research Letters -tiedelehdessä julkaistu artikkeli -jonka kirjoittajissa on mukana Winland:n ruoka-teemasta vastaava professori Matti Kummu Aalto-yliopistosta– vastaa näihin kysymyksiin ruokaturvaa ja ruokahuoltoa tarkastelevan mallin avulla. Tulosten mukaan ruokahuollon (food supply) shokkeihin varautuminen kytkeytyy sekä kauppaan (trade) että varastoihin (reserves) ja niiden jakeluun.
Open Access -artikkeli on ladattavissa pdf-tiedostona Winland:n Julkaisut-sivulta tai suoraan täältä.